En Özel Sebzeli Sos Tarifim...

Senelerdir kullandığım bence çok lezzetli sebzeli tarifim var. 

Gerçekten inanılmaz lezzetli, sağlık, renkli, mis missss...

Makarnada, patates salatasında, fırında karnıbahar yaparken, börek içi olarak, tavuğun üzerine sos olarak çok rahat şekilde kullanabiliyorum.

Önce kullanacağımız sebzeleri hazırlıyoruz.

Ana malzemelerim 

1- Pırasa
2- Havuç
3- Yeşil Soğan
4- Köri
5- Tuz - Karabiber
6- Krema

Siz isterseniz başka sebzeler (biber, yer elması, lahana vs..) veya baharatlar kullanabilirsiniz. 

Havucu uzun uzun rendeleyip daha sonra pırasa ve yeşil soğanı en ince şekilde doğrayarak tavada az yağda ve su ilave etmeden iyicene soteliyoruz. 

Ben tavadakilerin hazır olduğunu havuçları takip ederek anlıyorum. Havuçlar hazırsa tuz, karabiber, köri ve kremayı ekledikten sonra krema kıvamını alana kadar kısık ateşte bekletiyorum. 

Makarna yaparken haşladığım makarnaları direkt üzerine koyuyorum, bazen sosla birlikte makarnaları iyicene karıştırıp üzerine biraz kaşar peyniri koyduktan sonra fırına veriyorum. 

Patates salatası yaparken sebzeleri soteledikten sonra krema koymuyorum. Soğuduktan sonra biraz mayonez ve hardal ekleyerek haşladığım patateslerle karıştırıyorum. Özellikle ızgaranın yanında çok lezzetli bir yardımcı yemek oluyor. 

Karnıbahar ile birlikte de çok lezzetli oluyor. Karnıbaharları yıkadıktan sonra biraz tuzlayarak ve çok az suyla birlikte fırına koyuyorum. Bu arada sebzeleri hazırlıyorum. Kremayı ekledikten sonra ve hiç ocakta bekletmeden direk fırındaki karnıbaharların üzerine döküyor, karıştırıyor ve geri fırına koyuyorum. Karnıbaharlar pişene kadar bekiyorum. Enson üzerine isterseniz kaşar peyniri koyabilirsiniz. 

Tavuk yaparkende sebzelerde yeşil soğan yerine kuru soğan kullanıyor ve aynı şekilde soteliyorum. Tavuklarıda küp küp doğrayıp soteliyorum. Ayrıca beşamel sosta yapıyorum. Fırın kabına önce tavukları, üzerine sebzeli sosu, en üste de beşamel sosu döküp fırına koyuyorum. Yine üzerine isterseniz kaşar peyniri koyabilirsiniz. 

Sosa krema eklemeden börek içi olarak da kullanıyorum. Ayrıca kavrulmuş kıyma ekleyerek de çok lezzetli böreklik iç oluyor. 

Pırasayı sadece zeytinyağlı olarak yapanlara alternatif bir sos tarifimdir. Benim kışın en favori ve kurtarıcı soslarım arasındadır. 

Fırsat bulduğunuzda mutlaka sizde deneyin. Kesinlikle pişman olmayacaksınız. 







Yorumlar